Χταπόδι μαριναρισμένο και φάβα
Χταπόδι μαριναρισμένο με ελαιόλαδο, ξύδι & φρέσκα αρωματικά, φάβα με άνηθο & δροσερό παντζάρι
Υλικά
ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Χταπόδι
- 1 χταπόδι
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- 2 κλωνάρια σέλερη
- 2-3 κλωνάρια μαιντανό
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλωνάρια θυμάρι
- 2 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι Xeres
Φάβα
- 250 γρ Φάβα
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 3 κλωνάρια άνηθο
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- Ελαιόλαδο
Παντζάρι
- 2 παντζάρια
- Σχοινόπρασο
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι Xeres
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Για το Χταπόδι
- ΒΗΜΑ 01Κόβετε το χταπόδι σε πλοκάμια και καθαρίζετε το κεφάλι.
- ΒΗΜΑ 02Eτοιμάζετε ένα bouillon με νερό, αλάτι, ξύδι, κρεμμύδια, σέλερη, καρότα, πράσο, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαιντανό, φύλλο δάφνης, αστεροειδή γλυκάνισο & μαγειρεύετε το χταπόδι μέχρι να βράσει & να μαλακώσει.
- ΒΗΜΑ 03Στην συνέχεια κόβετε το χταπόδι σε λεπτές φέτες και προσθέτετε ελαιόλαδο, ξύδι, μαϊντανό, σχοινόπρασο και φρέσκια ρίγανη (ψιλοκομμένα)
Για την Φάβα
- ΒΗΜΑ 04Σε ένα κατσαρολάκι, τοποθετείτε την φάβα με 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, 1 καρότο κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, δάφνη, θυμάρι και νερό ίσα να την σκεπάσει. Σιγοβράζετε για αρκετή ώρα και προσέχετε να μην κολλήσει ενώ περιστασιακά αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό.
- ΒΗΜΑ 05Αφου βράσει η φάβα και έχει απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά, αφαιρείτε την δάφνη με το θυμάρι και περνάτε στο θερμομίξ η σε απλό μπλέντερ προσθέτοντας ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Κατόπιν περνάτε από σινουά.
- ΒΗΜΑ 06Ανακατεύετε την φάβα με ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρετε.
Για το Παντζάρι
- ΒΗΜΑ 07Τοποθετείτε σε ένα κατσαρολάκι με νερό τα παντζάρια με την φλούδα τους και τα βράζετε.
- ΒΗΜΑ 08Αφού βράσουν τα παντζάρια τα καθαρίζετε και τα κόβετε brunoise σε πολύ μικρά κυβάκια. Ανακατευέτε με ελαιόλαδο, ξύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο.