Χοιρινό φιλέτο, κρέμα σελινόριζας & πατάτες baby
Χοιρινό φιλέτο, κρέμα σελινόριζας με βανίλια μαδαγασκάρης, πατάτες baby saute, ψητά λαχανικά & σάλτσα από κρητικό πετιμέζι & σταφύλια
Υλικά
ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Χοιρινό Φιλέτο
- 4 Χοιρινά φιλέτα
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κλωνάρια Λουίζας
- 2 κλωνάρια μελισσόχορτο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
Κρέμα Σελινόριζας
- 1 σελινόριζα
- 1.5 λίτρο γάλα
- 2 στικ βανίλια Μαδαγασκάρης
- 50 γρ βούτυρο
- Αλάτι / Πιπέρι
Πατάτες Baby
- 0.5 κιλό πατάτες baby
- 2 φρέσκα κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Ψιλοκομμένο μαιντανό
Ψητά Λαχανικά
- 2 μελιτζάνες
- 2 κολοκυθάκια
- 4 πιπεριές πολύχρωμες
- 8 ντοματίνια κόκκινα
- 8 ντοματίνια κίτρινα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι / Πιπέρι
Σάλτσα Πετιμέζι
- 2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300 γρ Μαυροδάφνη
- 800 γρ Demi Glace
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 1 μικρό τσαμπί άσπρα σταφύλια
- 100 γρ Κρητικό πετιμέζι
- 50 γρ βούτυρο
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Για τα Χοιρινά Φιλέτα
- ΒΗΜΑ 01Καθαρίζετε τα φιλέτα και τα κόβετε σε 2 μερίδες το καθένα. Αν έχετε συσκευή vacuum & roner , τοποθετείτε τα φιλέτα στις ειδικές σακούλες για vacuum με το ελαιόλαδο, το σκόρδο & τα αρωματικά χοντροκομμένα και ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα. Εναλλακτικά μαρινάρετε χωρις vacuum και συντηρείτε στο ψυγείο εως ότου τα χρησιμοποιήσετε.
- ΒΗΜΑ 02Κλείνετε τις σακούλες αεροστεγώς στην συσκευή vacuum & βάζετε στο roner στους 60 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Κατόπιν κρυώνετε σε νερό με πάγο και διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- ΒΗΜΑ 03Αλατοπιπερώνετε & ψήνετε σε σχάρα η τηγάνι.
Για την Κρέμα Σελινόριζας
- ΒΗΜΑ 04Καθαρίζετε την σελινόριζα & κόβετε σε ακανόνιστα κομμάτια. Τοποθετείτε σε κατσαρολάκι με το γάλα & προσθέτετε αλατοπίπερο. Κόβετε τις βανίλιες στην μέση, αφαιρείτε με ένα μικρο μαχαιράκι τους σπόρους & προσθέτετε επίσης στο γάλα μαζί με τους λοβούς. Σιγοβράζετε για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει καλά η σελινόριζα.
- ΒΗΜΑ 05Κατόπιν, σουρώνετε και περνάτε από μπλέντερ μαζί με το βούτυρο & κατόπιν από σινουά.
Για τις Πατάτες
- ΒΗΜΑ 06Πλένετε τις πατάτες & τις βράζετε μέχρι να μαλακώσουν.
- ΒΗΜΑ 07Αφήνετε να κρυώσουν & κόβετε σε τέταρτα.
- ΒΗΜΑ 08Τηγανίζετε σε φρυτέζα μέχρι να πάρουν χρώμα.
- ΒΗΜΑ 09Σε τηγάνι σωτάρετε κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις πατάτες, το σκόρδο, αλατοπιπερώνετε & στο τέλος προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαιντανό.
Για τα Ψητά Λαχανικά
- ΒΗΜΑ 10Κόβετε τα λαχανικά σε ομοιόμορφο σχήμα, ανακατεύετε με ελαιόλαδο & αλατοπίπερο & ψήνετε στην σχάρα.
Για την Σάλτσα
- ΒΗΜΑ 11Σωτάρετε σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το θυμάρι & το φύλλο δάφνης.
- ΒΗΜΑ 12Σβήνετε με το πετιμέζι & την Μαυροδάφνη. Αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό (reduxion).
- ΒΗΜΑ 13Προσθέτετε την demi glace και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει περίπου το μισό.
- ΒΗΜΑ 14Περνάτε από σινουά & μοντάρετε με βούτυρο.