Μοσχαρίσιο φιλέτο με πολέντα παρμεζάνας
Μοσχαρίσιο φιλέτο με πολέντα παρμεζάνας, φρέσκα αρωματικά μανιτάρια, πράσινα σπαράγγια & σάλτσα από καραμελωμένα κρεμμυδάκια & Μαυροδάφνη
Υλικά
ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ
Φιλέτο
- 8 φιλέτα μοσχαρίσια καθαρισμένα των 220 γρ.
- 3 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 4 κλωνάρια θυμάρι
- 4 κλωνάρια Μελισσόχορτο
- 2 φύλλα δάφνης
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 70 γρ βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Πολέντα Παρμεζάνας
- 125 γρ πολέντα
- 500 γρ γάλα
- 125 γρ παρμεζάνα
- 35 γρ βούτυρο
- Τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλατοπίπερο
Πράσινα Σπαράγγια
- 16 πράσινα σπαράγγια
- Ελαιόλαδο
- Αλατοπίπερο
Μανιτάρια
- 150 γρ Βασιλομανίταρα
- 150 γρ κανθαρέλες
- 150 γρ μανιτάρια λευκά
- 1 μικρή μαύρη τρούφα
- 50 γρ βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- Μαιντανό
- Σχοινόπρασο
Σάλτσα Μαυροδάφνη
- 250 γρ.κρεμμυδάκια στιφάδου
- 400 ml Μαυροδάφνη
- 200 γρ. Ζάχαρη
- 500 ml Demi Glace
- 20 γρ. Βούτυρο
- 1 κλωνάρι θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 φλούδα πορτοκάλι
- 1 μικρό ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
Φιλέτο
- ΒΗΜΑ 01Αν έχετε συσκευή vacuum και roner , τοποθετείτε τα φιλέτα στις ειδικές σακούλες για vacuum με το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τα αρωματικά χοντροκομμένα και ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα. Εναλλακτικά μαρινάρετε με τα παραπάνω υλικά και συντηρείτε στο ψυγείο εως ότου τα χρησιμοποιήσετε.
- ΒΗΜΑ 02Κλείνετε τις σακούλες αεροστεγώς στην συσκευή vacuum & βάζετε στο roner στους 55 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Κατόπιν κρυώνετε σε νερό με πάγο και διατηρείτε τις σακούλες vacuum στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.
- ΒΗΜΑ 03Αλατοπιπερώνετε το κρέας και σωτάρετε σε ελαιόλαδο μέχρι που να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Για να δώσετε καλύτερη γεύση προσθέτετε στο τηγάνι βούτυρο, 1-2 σκελίδες σκόρδο & κλωνάρια από δεντρολίβανο και θυμάρι βρέχοντας συνεχώς τα φιλέτα με ένα κουτάλι με το βούτυρο μέχρι να γίνει αυτό noisette (arroser). Συνεχίζετε ψήνοντας στον βαθμό που θέλετε τα φιλέτα ενώ αν χρειαστεί τελειώνετε στον φούρνο.
Για την Πολέντα
- ΒΗΜΑ 04Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετείτε το γάλα μαζί με αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο και αφήνετε μέχρι να πάρει βράση.
- ΒΗΜΑ 05Κατόπιν προσθέτετε την πολέντα, το βούτυρο και ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα. Ρίχνετε στην συνέχεια την παρμεζάνα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει το μείγμα σφιχτό.
- ΒΗΜΑ 06Απλώνετε την πολέντα σε ταψί με λαδόκολα και αφήνετε να κρυώσει. Κατόπιν τοποθετείτε στο ψυγείο εως ότου κρυώσει καλά.
- ΒΗΜΑ 07Κόβετε σε σχήμα της αρεσκείας σας και τηγανίζετε σε φρυτέζα μέχρι να ψηθεί καλά και να πάρει χρώμα. Σερβίρετε αμέσως ζεστή.
Για τα Μανιτάρια
- ΒΗΜΑ 08Καθαρίζετε τα μανιτάρια και κόβετε σε μικρές φέτες.
- ΒΗΜΑ 09Σωτάρετε σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και θυμάρι μέχρι να πάρουν χρώμα.
- ΒΗΜΑ 10Προσθέτετε λίγο βούτυρο, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, μαιντανό, σχοινόπρασο και αλατοπίπερο συνεχίζοντας το σωτάρισμα για λίγο ακόμα.
- ΒΗΜΑ 11Στο σερβίρισμα κόβετε την τρούφα σε πολύ λεπτές φέτες και γαρνίρετε το πιάτο.
Για τα Σπαράγγια
- ΒΗΜΑ 12Αφαιρείτε τους πάτους και καθαρίζετε τα σπαράγγια με αποφλοιωτή.
- ΒΗΜΑ 13Βράζετε σε αλατισμένο νερό, προσέχωντας να παραμείνουν τραγανά.
- ΒΗΜΑ 14Κρυώνετε σε πάγο με νερό και κατόπιν σουρώνετε.
- ΒΗΜΑ 15Σωτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
Για την Σάλτσα Μαυροδάφνη
- ΒΗΜΑ 16Σε κατσαρολάκι τοποθετείτε την ζάχαρη και ζεσταίνετε μέχρι να γίνει καραμέλα, προσέχοντας γιατί από ένα σημείο και μετά καίγεται πολύ εύκολα.
- ΒΗΜΑ 17Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια αφού τα έχετε καθαρίσει, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά και αφήνετε να καραμελώσουν λίγο.
- ΒΗΜΑ 18Κατόπιν ρίχνετε την Μαυροδάφνη, την φλούδα πορτοκαλιού και αφήνετε να σιγοβράσει εώς ότου είναι έτοιμα τα κρεμμυδάκια.
- ΒΗΜΑ 19Ανακατεύετε την Demi Glace με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια, λίγο από το σιρόπι τους και αφήνετε να βράσει και να γλασάρει η σάλτσα.
- ΒΗΜΑ 20Μοντάρετε στο τέλος με λίγο βούτυρο.